Munlyckan

Tandvård som aldrig sviker

Tandhygienistbehandlingar

Vad gör en tandhygienist?

Att gå till tandläkare eller tandhygienist skapar oro i många människor därför är det extra viktigt för mig att behandla varje patient med förståelse och mjukhet. Jag vill att du ska ha känslan av en skön SPA-behandling för din mun.

 

Första besöket

Vid det första besöket registrerar jag förekomsten av tandkötts-inflammation/tandlossning och allmänna uppgifter om patientens hälsa. Röntgenbilder tas om behov finns.
Därefter påbörjas behandlingen, som innebär rengöring av tanden/roten från bakterier, tandsten och inflammationsvävnad, smärtlindring ges genom lokalbedövning vid behov. Vid gingivit (tandköttsinflammation), flera eller djupa tandfickor och tandsten delas behandlingen vanligen upp på 2-4 gånger, i andra fall är patienten färdigbehandlad redan vid första tillfället. Jag ger dig alltid individuell information och instruktioner om hur du på bästa sätt ska behålla en god munhälsa, information om munhygieniska hjälpmedel och metoder samt kost- och tobaksförebyggande rådgivning.

Exempel på vanliga förebyggande behandlingar:

  • fluorbehandlingar
  • lokal behandling med bakteriedödande medel
  • kariesförebyggande behandling

 

Uppföljning

Efter 3 månader kallas du för uppföljning och sedan efter 6 månader. Vid god munhygien och god utläkning kallas du efter 6 månader för stödbehandling. Om ingen utläkning sker remitteras du till en specialist.

 

Förebyggande tandhälsa

Som tandhygienist arbetar jag med förebyggande och behandlande munhälsovård. Ett regelbundet besök hos tandhygienist från tidig ålder förhindrar att tandsjukdomar uppstår i munnen.

Hos vuxna individer finns oftast redan antydan till inflammationer eller uppkomna sjukdomar som måste behandlas.
För att hålla en bra munhygien krävs att man tar bort tandsten och missfärgningar, behandlar djupa tandfickor och inflammationer, putsar och polerar tänder och fyllningar samt behandlar känsliga tandhalsar.